Минималната работна заплата става 710 лева от месец април?

Минималната работна заплата ще бъде увеличена до 710 лв., но най-рано от април тази година. Дотогава ще е в сила размерът й от 650 лв., определен с бюджета за 2021 г. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене удължаването на действието на определени разпоредби в бюджетните закони от 2021 г. до края на март. Това се наложи, тъй като все още няма изготвен и приет Бюджет за 2022 година.

Минималната заплата през тази година ще се повиши до над 700 лева. Води се дебат за размера й, но със сигурност ще се увеличи от сегашните 650 лв. до над 700 лева, потвърди днес министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Според коментари на финансовия министър Асен Василев от миналата седмица през 2022 г. минималната заплата вероятно ще бъде 710 лв. вместо досегашните 650 лв.

В момента над 870 хил. души в България работят на заплата, която е до размера на минималната заплата или равна на нея, сочат данните на финансовото министерство.

Всяка година минималната работна заплата в България трябва да нараства със 17,5% поне до 2025 г., сочат разчети на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Това означава, че следващата година трябва да има минимална работна заплата от 764 лева.

реклама
реклама
15.01.2022 / 14:00 | 216 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2022