Министър Сачева: Близо 180 000 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми

Близо 180 000 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми, благодарение на предприетите мерки за запазване на заетостта от българското правителство. Изплатени досега са около 186 млн. лв. Помощта продължава и предстои да бъдат запазени още 300 000 работни места, за което са осигурени 500 млн. лв.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на участието си в годишната видеоконференция с извънредните и пълномощни посланици на постоянните представители на Република България на тема „Дипломатическата служба във времена на адаптация“.

Тя посочи, че без предприетите мерки от правителството, безработицата е щяла да стигне до 14%, като към момента данните показват, че тя се равнява на 7,9%.

Министърът се спря и на останалите действия на правителството за подпомагане на гражданите в сферата на пазара на труда и социалната политика, сред които разширяването на обхвата на патронажната грижа, увеличението с 30% на заплатите на служители на първа линия, добавката от 50 лв. за общо 2 121 000 пенсионери, предстоящото увеличение от 01.10.2020 г на минималния размер на паричното обезщетение за безработица от 9,00 лв. на 12,00 лв., както и осигуряването на детегледачки на близо 5000 семейства с работещи родители на деца от 0 до 12 г.

Деница Сачева коментира още работата на службите по трудови и социални въпроси, двустранните отношения на МТСП с правителствата на чуждестранни държави, трудовата мобилност и провеждането на кариерни форуми за сънародниците ни в чужбина. Тя посочи, че от проведените форуми преди пандемията е станало ясно, че около 70% от участниците са заявили желание да се завърнат в България и да останат да работят в страната.

реклама
реклама
01.09.2020 / 20:10 | 124 


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2021