Представиха автомобил работещ с водородно гориво в Стара Загора

Автомобил TOYOTA MIRAI FUEL CELL, работещ изцяло с водородно гориво чрез водородна горивна клетка представиха днес в Стара Загора. Проявата е в рамките на Деня на водородното гориво и технологии, който се провежда по повод десетата годишнина на Съвместно предприятие“ Горивни клетки и водород“, уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите, базирани на горивни клетки и водород.

Инициативата се реализира от Българска академия на науките, Българско водородно общество в партньорство с Община Стара Загора, Регионален академичен център (РАЦ) Стара Загора, Холдинг „Загора“ и Мол Галерия.

„От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров приветствам всички, които са проявили интерес към технологиите за горивни клетки и водород. След София ние сме първия град, в който хората ще имат възможност да се запознаят с новата технология. Нека това, което ни се струва бъдеще да стане реалност“, пожела секретарят на Общината Делян Иванов.

Пред участниците проф. Галя Владикова представи презентацията „Водородните технологии – от мечти до реалност“. Дошлите на инициативата имаха възможност да научат повече за предимствата на горивните клетки и водородните технологии, за визията на Европейския съюз по отношение водородните технологии, както и за актуалните проекти на европейско и национално ниво. Проф. Владикова съобщи, че Столична община ще работи за въвеждане на водородната технология в тролейбусния транспорт и обясни, че в Стара Загора също може да се разработи такъв проект.

Във втората част всеки, който има шофьорска книжка, можеше да седна зад волана на водородния автомобил и да го тества по правата отсечка на ул. „Хан Аспарух“ пред мол Галерия. Секретарят на Общината Делян Иванов бе сред първите, които провериха качествата на автомобила.

реклама
реклама

30.05.2018 / 21:25 | 278 


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2021