Акценти в програмата ата на Старозагорската опера за 2022 г.

Договор за партньорство и сътрудничество между Българската телеграфна агенция и Държавна опера-Стара Загора подписаха днес директорите на двете институции Кирил Вълчев и Огнян Драганов. Събитието бе в Пресклуб на БТА в Стара Загора в присъствието на местните медии и общественици от Сдружение с нестопанска цел „Настоятелство на Старозагорска опера“.
„Операта в Стара Загора има изключително присъствие в света и светът в нея – тук работят артисти от много страни. Искаме в техните страни да знаят за тях, да знаят за постиженията на Операта. Тя е не само местна, регионална и национална културна институция, но се съизмерва със световните стандарти. Всяка седмица в рубриката ни ЛИК ще публикуваме интересни материали от света на Държавна опера-Стара Загора на български и на английски език“ – каза директорът на БТА Кирил Вълчев.
„За нас е важно позитивните послания, които излъчваме с нашето изкуство да стигнат до повече хора в Европа и света и сме благодарни за тази възможност за сътрудничество с БТА, която е част от Европейския нюз-рум, включващ 16 агенции“ – каза Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.
Той акцентира върху по-важните проекти пред Операта през 2022 г. „Искаме да направим мюзикъл от стандартите на Бродуей и на 20 май ще представим „Парижката Света Богородица“ с хореограф световноизвестният Марио Пиаца, работил над 15 г. на Бродуей“, режисьор е Виолета Горчева, декор и костюми Денис Иванов. Новата дестинация за Операта тази година е град Чирпан. Там на 5 август ще се състои уникален спектакъл на операта „Атила“ от Дж.Верди в сградата на т.нар. Чирпанска опера, която е недоизградена и нестопанисвана от 1988 г. насам. След спектакъла сградата предстои да бъде разрушена и на нейно място да бъде построен съвременен бизнес и културен център. Под диригенството на Старозагорски Митрополит Киприан за празника на град Чирпан ще има грандиозен концерт на площада.
През лятото на Стадион „Берое“ ще се състои спектакъл на балета „Сънят на Пилат“. А за постановката на „Отело“ от Дж.Верди на Античен форум се преговаря със световноизвестните тенори Роберто Аланя и Джанкарло Монсалве. В този спектакъл е потвърдено участието на Желко Лучич в ролята на Яго.
Отново в три поредни вечери в първите дни на септември Държавна опера-Стара Загора ще има спектакли на сцената На брега на древния Севтополис край язовир Копринка, реализирани със съдействието на Община Казанлък.
Сред интересните проекти на Операта, които се обсъждат за реализиране са заснемане на филм-опера на спектакли на „Атила“ от Дж.Верди на Културния паметник от национална значение на Бузлуджа и на операта „Трубадур“ от Дж.Верди в елеваторите на Мини „Марица Изток“.

реклама
реклама

13.01.2022 / 18:32 | 226 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2024