Да събудим "Спящата красавица" ! Остават 11 дни до премиерата!

Художник на пищните костюми на балета „Спящата красавица“ е проф. д-р Мария Блажева. Тя е професор от 2015 г.; д-р в Института за изследване на изкуствата – БАН , доцент в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”-1999. Костюмограф е в постановки ифилми: “Страната на усмивките” – ДМТ “Стефан Македонски”; ”Деца насветлината“– балет “Арабеск”, филма “Авантюрата Хамлет”– режисьор Грег Роуч; “Спящата красавица”, постановка на Софийската опера и балет/2004/; “Добрият доктор Чехов” – ДМТ, Р. Македония; “Безумният Жорден” –ДКТ Шумен, филма “Деца от восък” – режисьор проф. Иван Ничев; „Змей” –ДКТ Шумен; „Предградието“ – ДКТ Шумен; “Спящата красавица”, постановкана Националната опера и балет/2014/; „Месю Жорден“– ДКТ Шумен /2021/;“Мерилин Монро – възход и агония“– ДКТ „Иван Радоев“-Плевен, режисьор проф. Елена Баева. Автор е на монографиите: “Костюмът на древния свят“,„Театърът и киното в творчеството на Ив Сен Лоран и Владислав Шмидт“,„Модата културен феномен – ЦНСМ огледало на социалистическата мода“.
В три ателиета за „Спящата красавица“ са ушити 87 дамски и 42 мъжки костюма. Всеки артист участващ в постановката ще сменя средно 2,5 костюма.
Сценограф на „Спящата красавица“ е Иван Токаджиев. Художникът Иван Токаджиев е роден през 1952 г. в Разград. Завършва Художествената академия и работи като главен художник и дизайнер в община Русе. През 1995 г. е избран за изпълнителен директор на БНТ, а през 1996-1997 г. е и неин генерален директор. През 2001-2005 г. е изпълнителен директор на МСАТ. От 2005 до 2009 г. е заместник-министър на културата. Токаджиев е известен със сценографските си решения на театрални, телевизионни, оперни и балетни постановки в Русенската и Варненската опера, в Музикалния театър в София, Народния театър, Театър „София“ и други театри в страната. А неговата живопис е приковавала вниманието на ценители в Германия, Австрия, Франция, Испания.
ПРЕМИЕРНИТЕ СПЕКТАКЛИ НА „СПЯЩАТА КРАСАВИЦА“ СА НА 16 и 23 АПРИЛ!!!
ОЧАКВАМЕ ВИ!

реклама
реклама

05.04.2021 / 12:31 | 255 


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2021