Откриха изложбата на Петото балканско квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ" Стара Загора

Изложбата на Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020 беше открита символично днес в залите на Художествена галерия Стара Загора. В конкурса участие взеха 329 произведения от 198 автори, преобладаващата част от тях са български художници. След селекцията на журито до изложбата на Квадриеналето бяха допуснати 140 творби от 118 автори.
„Обликът на тази изложба в голяма степен е белязан от идеята за задълбочаване на психологическата интерпретация на теми, чиито общочовешки послания носят мъдростта на времето. В това своеобразно пътуване между реално и нереално си дават среща сътворението и страстите човешки, притчите за митичните животни, съкралните пространства на светилища и храмове, празниците, обичаите, алегориите и т.н.“, обобщи директорът на Художествената галерия Марин Добрев.
Голямата награда на Петото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ беше спечелена от Надежда Кутева за творбата ѝ „Страшният съд“. Отличието ѝ беше връчено от зам.-кмета Милена Желева, която си пожела 2021 година да бъде по-добра. Специален приз на областния управител за млад автор получи 26-годишната Гергана Балабанова за работата си „Омая 2020“.
Сред присъстващите беше председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, който подчерта, че Квадриналето вдъхва оптимизъм и дава надежда за изкуството.

По време на откриването на експозицията бяха наградени всички отличени.Желаещите да разгледат изложбата могат да го направят до средата на месец при строго спазване на противоепидемичните мерки.

реклама
реклама

07.01.2021 / 15:48 | 184 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2023