Представят дебютната книга на Кръстьо Рибаров "Нашенски зевзеци" в Стара Загора

На 11 август (сряда) от 18.30 часа в Къща музей „Гео Милев“ ще бъде представена книгата с разкази "Нашенски зевзеци" на Кръстьо Рибаров и Тоня Борисова.

Това са спомени, дневници, бележки на 99-годишния Кръстьо Рибаров, които неговата дъщеря събира и записва, в резултат на което те оживяват като автентични разкази на този дълъг живот. Хуморът и самоиронията пък са неизменна част от страниците и много често истинско спасение от несгодите на живота.

Кръстьо Рибаров е стожерът на своя род. Извървял дълъг и изпълнен с много тежък труд, напрежение и непрестанни търсения живот, той е пренесъл във вените си капчица от огнената кръв на Захари Стоянов, чиито завети и неустрашим Дух и днес предава като безценно наследство на деца, внуци и правнуци.

Корените му са медвенски, но е роден и отрасъл в къщурка със сламен покрив в село Терзийско, Бургаска област. Детството му минава в изключителна бедност. Останал на 7 години с едно око, той не се предава на униние и страх - неговият непрекъснат стремеж към учение и израстване го превеждат през чирашките години в шивачеството, през градинарство и помощник в кръчма, до участие в бригадирското движение - при строителството на линията Перник-Волуяк и Димитровград. Учейки в Заводската Школа на Азотно-торовия завод, Техникума по индустриална химия в Димитровград и специализацията в Кемерово, Сибир, селското момче се превръща в химик-отличник на Министерството на химията и металургията.

Днес той учи петте си внучета и три правнучета да пазят, почитат и уважават паметта за своите родови корени, традиции и неизчерпаемите богатства на фолклора ни, да държат на честта и достойнството си, да не се огъват пред трудностите и ги преодоляват с ум, разум, воля и най-вече с вяра в Доброто.

Специален гост на събитието ще бъде Тоня Борисова.

реклама
реклама

10.08.2021 / 17:54 | 187 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2024