Солистите на Старозагорския балет Анелия Димитрова и Фиорди Лоха гостуват на фестивала Версилиана в Италия

На 28 август балетната компания Art Dance Theater - Teatro Piccolo di Pietralata ще представи на 42-то издание на фестивала La Versiliana спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски по хореографията на Лев Иванов-Мариус Петипа, хореография и постановка на международнопризнатия италиански танцьор и хореограф Тучо Ригано. В главните роли – на Одета/Одилия и принц Зигфрид, ще танцуват примабалерината на Старозагорския балет АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА и премиер солиста ФИОРДИ ЛОХА от Албания, които ще си партнират с римските балетни артисти. След завръщането си от Италия Анелия Димитрова ще танцува в спектакъла на танцовата драма „Нестинарка” в ролята на Демна на 6 септември на новосъздадената сцена „На брега на древния Севтополис” /язовир „Копринка”/. Паралелно примабалерината е в усилени репетиции по подготовката на премиерата на „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров, където изпълнява главната роля. Премиерата на „Сънят на Пилат” е на 16 октомври на сцената на зала1 на Националния дворец на културата. На 23 декември – отново на сцената на зала1 на НДК Анелия Димитрова и Фиорди Лоха ще бъдат принцеса Аврора и принц Дезире в спектакъла на Старозагорската опера на балета „Спящата красавица”.
Art Dance Theater - Teatro Piccolo di Pietralata е изборът на тазгодишното издание на фестивала La Versiliana, който отново се превърна в гостоприемна сцена за утвърдените балетни компании. Първото участие на Art Dance Theater бе на 18 юли с диптиха „Болеро” и „Кармина Бурана” по хореографията на Тучо Ригано.
Театърът на открито в парка на Вила Ла Версилиана е домакин на едноименния фестивал, който се провежда за 42-ри път и в продължение на два месеца представя богата мултижанрова програма от много представления и концерти в баланс между проза, танц, музика и кабаре, в умелото съчетание на традицията и иновацията.
Наред с музикално-сценичните форми, фестивалът La Versiliana предлага следобедните Incontri al Caffè (Срещи в кафенето - известният салон, стартиран от Романо Баталия) с личности от културата, политиката, развлеченията, науката, които са свързани с възраждането на традицията на културните ценности, типични за Версилия.
Детската зона предлага мобилна библиотека, забавления и представления, посветени на италианската приказка, и накрая много изложби, организирани в изложбените пространства на Вилата, Fabbrica dei Pinoli и парка.


25.08.2021 / 11:23 | 279 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2024