Световният ден на туризма отбелязаха с изложба в Стара Загора

Експозицията „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ бе открита днес в Музея на религиите в Стара Загора. Организатори са Община Стара Загора, Организация за управление на Тракийски туристически район, Фондация „Америка за България“ в партньорство с Община Пловдив.
„Инициативата е по повод Световния ден на туризма. Нека всичко лошо остане назад и да не се връщаме към трудните години. Община Стара Загора е част от Тракийски туристически район и си сътрудничи активно с Община Пловдив. Вярваме, че сътрудничеството ни ще продължи и Стара Загора ще гостува в Града на тепетата”, каза ресорният зам.-кмет Милена Желева.
„Надявам се, това сътрудничество да стане традиция. Изложбата представя три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол. Вярвам, че тя ще предизвика интерес у старозагорци и гостите на града. Експозицията вече е показвана в Париж, Лондон, Прага, а сега и в Стара Загора”, обясни Радост Иванова, изп. директор на Организация за управление на Тракийски туристически район. Тя съобщи, че идеята е на Милена Желева и благодари за възможността да бъде показана изложбата в Града на липите.
Според Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, връзките между Филипопол и Берое са били много силни. По думите му, сътрудничеството може да продължи с общи изложби.
Експозицията представя 25 фотографии и информационни табла, които показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.
Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2 000 кв. м многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.
Изложбата е реализирана от Фондация „Америка за България“ и до момента е представена в 6 държави. Тя цели да стимулира както развитието на вътрешния туризъм, така и сътрудничеството за популяризиране на обектите в Тракийски туристически район.
Изложбата може да бъде разглеждана до 27 октомври 2021 година.

реклама
реклама

28.09.2021 / 12:54 | 290 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2024