Ваксинирането в България стартира официално

Първи се ваксинира здравният министър

Официално! Старт на ваксинирането у нас! Точно в 10 часа - едновременно в три града и редица болници започна поставянето на ваксини срещу COVID-19!, съобщи NOVA.
Първият имунизиран българин е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Последваха го и шефовете на големите болници у нас, както и стотици медици на първа линия.

„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че учените са си свършили работата. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, който не съм виждал отдавна”, заяви непосредствено след ваксинацията здравният министър.

След това той, както и останалите ваксинирани в болница "Св. Анна", споделиха как се чувстват пред медиите.


„Днес България, заедно с почти всички държави в Европа, се изправяме в едновременни усилия в битката срещу коронавируса. Вярваме, че с започване на ваксинирането, ние ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния начин на живот”, заяви здравният министър пред журналисти.
Той показа и документа, който се предоставя на всеки ваксиниран. В него са въведени имената, както и датите, на които са поставени двете ваксини. Проф. Ангелов сподели, че се чувства добре.

„Не би следвало човек да се зарази, след като си е поставил ваксина. Видях какво става в социалните мрежи, не мисля, че това трябва да бъде акцентът. България не е единствената държава, която използва за логистиката средства за транспортирането на храни. Такъв е опитът на САЩ, Канада и Австралия. Благодаря на всички производители, които се включиха в този процес. Очаквам и други български производители да се включат. По договор ваксината трябва да дойде с камиони от компанията- създател на ваксината до всички 28 точки в страната. При първата, символична доставка, ваксините дойдоха само с един камион – до София. Ние имахме грижата да осигурим доставката към останалите точки. Ние сме осигурили и температурния режим за транспортиране на ваксините. Това не беше необходимо, защото те бяха транспортирани в кутии със сух лед. След това бяха поставени в хладилници, които поддържаха от 2 до 8 градуса. Ваксините, които тепърва ще пристигат, ще се поставят в хладилниците, които закупихме, защото тогава ваксинацията ще протече по-дълго”, подчерта здравният министър.

Той счете за неуместен хумора в подобна ситуация и подчерта, че всяка помощ в тази тежцка ситуация е необходима и навременна.Във ВМА пръв се ваксинира директорът на здравното заведение ген.-майор Венцислав Мутафчийкси.

"Ние се намираме във война и това е нашето оръжие, в тези малки флакончета! За да прегърнем и целунем близките си отново", заяви той.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също се ваксинира, въпреки, че е прекарал COVID-19. Той призова обществото също да го направи, като подчерта, че ваксината е безвредна.

Първият имунизиран срещу COVID-19 в Пловдив е председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Ваксинацията в Града по тепетата започна от Университетската болница “Свети Георги”.

Втора беше имунизирана медицинската сестра в хирургичното звено към отделението по Спешна медицина, която е с 48-годишен стаж - Райна Тодовичина. Третият ваксиниран ще е д-р Венцислав Филипов, началник на звено Вътрешни болести в отделението по Спешна медицина. Той е със стаж от 33 години. След тях ще бъдат ваксинирани лекари и медицински сестри, които са на първа линия в отделенията.

В Следващите два часа поетапно стартира имунизацията в останалите лечебни заведения в Пловдив и областите Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали. Там вече са разпределени пристигналите ваксини.

Само днес доза от препарата ще приемат 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в Пловдив. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици. В събота ваксините бяха доставени в сградата на Регионалната здравна инспекция. Те бяха транспортирани с климатизиран бус за колбаси, пазен от полицейски кортеж.

В Пловдив дойдоха 1000 ваксини, със 100 по-малко от първоначално предвидените. На този фон се увеличава броят на желаещите медици да се ваксинират, твърдят здравните власти. В Пловдивско той вече е над 30%.

27.12.2020 / 11:42 | 349 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2024