Здравният министър: За последните 7 дни излекуваните в България от COVID-19 са 5766 души

„За последните 7 дни излекуваните в България от COVID-19 са 5766 души, като от понеделник до четвъртък, са 3105 души. Към момента в страната общият брой разкрити болнични легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в неусложнено състояние е 11492, като 46 % са заетите. Разкритите легла за интензивно лечение са 1257, като 25 % от тях са заети. Най-голяма част от леглата за консервативно лечение на пациенти с COVID-19 са заети в Благоевград - 61% от всички разкрити. От леглата за интензивно лечение най-голям процент заетост има в Плевен – 77% . Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерския съвет.

От началото на пандемията общо броят на заразения медицински персонал е 4330. Активни са 2313 медицински служители, от които 154 са настанени в лечебни заведения.

„Ситуацията в цялата страна е изключително сложна. Ако продължим с неспазването на мерките, с толерирането на мнения, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората, ситуацията още повече ще се влоши. Натискът върху здравната система е огромен. Само заедно и с отговорно поведение ще се справим с тази битка. Здравната система е подготвена. Персоналът в болниците, въпреки че е изключително уморен, е на работните си места и всеки ден спасява човешки животи, но от нас като общество зависи да им помогнем да се справят, като спазваме мерките“, подчерта министър Ангелов.

На база 14-дневна заболяемост България достигна 658 на 100 хил. души население. Това задържа страната на 13-то място от 31 страни в Европейския съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност с 14,3 на 100 хил. души население. Сред страните от Балканския полуостров България е на второ място и по заболяемост, и по смъртност. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

реклама
реклама
19.11.2020 / 15:30 | 150 


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2020