Девет вълнуващи заглавия влизат в конкурсната програма на кинофестивала "Златната липа" 2021

Петчленното международно жури на осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 ще оценява достойнствата на 9 филма, създадени през последната година в Европа. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания и от Грузия.
Датската лента на Малу Рейман „Обикновено семейство“ провокира с драмата на съпруг с две деца, който един ден решава да се превърне… в жена. Филмът проследява реакциите на най-близките хора от неговото обкръжение, търсейки отговор на всички сложни въпроси, отношения и морални дилеми, които героите на филма трябва да разрешат.
Младата режисьорка от Грузия Дея Кулумбеганашвили също анализира обществените нагласи и реакции към хората с различен светоглед с филма си „Начало“. Филмът разказва историята на малка общност от сектата „Свидетели на Йехова“ , които са нападнати от екстремисти. Главната героиня е принудена да преосмисли живота си.
В конкурсната програма влиза и филма „Хелене“ от Финландия за известната художничка Хелене Шерфбек. Автор на лентата е един от водещите финландски режисьори - Анти Йокинен.
Темата за различността и толерантността продължава да доминира и в австрийския филм „Оскар и Лили”. Режисьорът Араш Риахи разказва историята на майка с две деца от Чечения, което се опитва да се установи в Австрия. В отчаяния си стремеж децата й да получат по-добър живот в европейската държава, майката прави опит за самоубийство, за да не бъдат депортирани обратно в родината им.
Франция ще бъде представена в конкурсната програма с филма на известния режисьор Франсоа Озон „Лято 85“. Лентата ни пренася на морския бряг някъде през 80- те, когато двама млади мъже се срещат по необичаен начин, разказва за приятелството им, което има разрушителна сила.
Драматичната лента „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети е предложението на Италия. Това е филм за невидимите връзки, които ни държат заедно, дори когато любовта си е отишла безвъзвратно.
Руската лента „Капитан Холивуд“ на режисьора Евгений Татаров е по истински случай и разказва за разследването на терористичен акт през 90- те години в южна Русия.
Филмът от Германия на Фараз Шариат „Без лоши чувства“ поставя темата за хомосексуализма и границите на толерантността.
България тази година влиза в конкурсната програма с новия филм на режиьора и сценарист - Ивайло Христов „Страх“. Черно- бялата лента разказва за суровия живот на вдовица, живееща в отдалечено погранично село. Срещата ѝ с тъмнокож емигрант- бежанец разклаща закостенелите представи за света на местната общност. Лентата е отличена с наградата за най-добър филм на фестивала „Златна роза“ 2020 и е носител на много европейски отличия.

реклама
реклама

07.05.2021 / 12:42 | 408 


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2021