Кариерният Център представя най-младия професор на Тракийския университет

Кариерният Център представя най-младия професор на Тракийския университет:
И СВЕТЪТ НА КЛЕТКИТЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЛШЕБЕН
„Той е една безкрайна вселена – необятна като космоса, тайнствена, понякога добра, понякога всепоглъщаща като черна дупка.“ – споделя за своя интерес към общата и клинична патология проф. д-р Юлиан Ананиев, Декан на Медицинския факултет. Самият той – личност с разностранни интереси, добър събеседник и слушател, моделира разговора ни като тематично интервю.
ЗА ПРОФЕСИЯТА: „Роден съм в София, завърших Природо-математическа гимназия и след единните изпити по биология и химия бях приет „Медицина“ в Стара Загора. Под романтичното влияние на романите и киното исках да специализирам съдебна медицина, но през 2007 година, когато завършвах, нямаше свободни места и…случайност на съдбата ме насочи към патологията.
ЗА НАУКАТА: „Интересите ми са свързани с гастроинтестиналната патология, работя по проблемите на клетъчните и молекулярните фактори, участващи в онкогенезата. Консултант съм на ВМА, УМБАЛ „Царица Йоана“ – ИСУЛ и още няколко болници в страната по отношение на бъбречни биопсии. Член съм на Европейското дружество по патология, Дружество по бъбречна патология, Европейската мрежа по гастроинтестинална патология. Черпя опит от най-добрите специалисти в тези области в Словения, Австрия, Германия и Италия“.
ЗА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ: „Има място за него в медицината. Сега нашата задача е първо ние да го обучим да разпознава здравите от патогенните клетки, да помага в диагностиката, да прави предвиждания“ – обобщава кратко проф. Ананиев и допълва, че са малко специалистите, които избират тази специалност от медицината.
ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ И ДРУГИТЕ ИНТЕРЕСИ: Още като студент станах сътрудник на Радио Стара Загора, водещ и репортер в студентско предаване, а след това и със собствено в събота сутрин - „Часът на Хипократ“. Сред първите ми журналистически успехи е интервю с Представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците в България, много преди техният поток да се насочи към Европа“.
Аз допълвам, че проф. Юлиан Ананиев обожава да пътува и да чете. Колата му е пълна с книги, пътешествията му са свързани с романи, които оставят трайна следа в душата му. Нарича себе си „испанофил“. Изчел е всичко от „дракона“ на съвременната испанска литература Карлос Руис Сафон, познава отлично страната, а в Барселона се чувства като у дома си. Обича да скита из Хърватия и Босна по стъпките на героините на Силвия Нешева от романа „Босна – моя съдба“.
ЗА ФАКУЛТЕТА: „Считам получената от Медицинския факултет акредитационна оценка 9 за колективно постижение. Радвам се, че заедно с ректорското ръководство работим за разширяване на базата, за развитие на симулационния център с подкрепа на колеги от медицинските университети в Пловдив и Плевен. Гордея се, че по време на пандемията от Ковид 19, нашият факултет беше сред първите протегнали безкористно ръка и осигурили доброволци – преподаватели и студенти за болничните заведения“.
БЪДЕЩЕТО: „Искам да привлека повече ентусиасти за благородни каузи, да съхраня уютната атмосфера за обучение и работа, която изграждаме между студентите и преподавателите, колегите ми да се чувстват спокойни и да продължаваме да подчиняваме своите усилия на девиза на факултета: „Онова, което правим днес отеква в бъдещето!“

реклама
реклама

24.05.2023 / 13:28 | 224 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2024