Казанлъшко момче спечели златото от Европейската олимпиада по физика

За поредна година младият казанлъшки физик Александър Проданов е част от отбора на България в Европейската олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ), като този път грабна златото. Тази година тя се проведе виртуално и през юли (20-26.07.2020), вместо в Румъния през юни. Всяка държава “изпрати” по петима свои представители; като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа.

Десетокласникът от ППМГ „Никола Обрешков” грабна единствения златен медал за България. Извънредната обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала - 1 златен и 4 бронзови.

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група 11-12 клас на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни.

Отборът на първенците бе в следния състав, като всеки участник спечели по медал:
• Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък - златен медал
• Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София - бронзов медал
• Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ - бронзов медал
• Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ - бронзов медал
• Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

Техни ръководители са Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

- След представянето си в Панорама Александър Проданов е с европейско злато. Поредният шампион от школата на Тео. Поздравления за родителите на Сашо, за учителите му .... за Тео, за самия него!
Добавям, че Сашо е и легенда на финалите на Математика без граници с две поредни купи.
Преди седмица го давах за пример на учениците от Академията в Стара Загора - още в седми клас решаваше с лекота интеграла на 14 000 скъсани студенти., коментира във Фейсбук успеха на момчета известният старозагорски математик Любомир Любенов.

реклама
реклама
27.07.2020 / 21:20 | 1458 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2022