Кметът Живко Тодоров: Няма да позволим компромисно качество на улиците след ремонтите на ВиК мрежата

Община Стара Загора няма да приеме компромисни дейности по възстановяване на уличната настилка при участъците, в които се реализира мащабният проект от държавното ВиК дружество. Това категорично подчерта кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който даде пресконференция заедно със своя екип – зам.-кметовете Радостин Танев, инж. Янчо Калоянов, Надежда Чакърова, Красимира Чахова и Милена Желева. В срещата с представители на местните медии участваха още секретарят на Общинска администрация Делян Иванов и главният архитект Младен Иванов.

„Нашите специалисти са констатирали, че на много места настилките, които се полагат след дейностите на ВиК дружеството не отговарят на съответните изисквания. В тази връзка, те получиха писмо от нас, че няма да приемем работата им по седем улици. Това не е окончателният вид на списъка. Има и други участъци, които ще бъдат подадени, защото не сме съгласни с изпълнението на възстановителните работи по настилките. Предстои тези проблеми да бъдат отстранени като адекватен отговор и то в кратки срокове“, посочи кметът Тодоров. Той допълни, че има цял квартал – „Градински“, в който дейностите се изпълнени компромисно, което ги прави неприемливи за Общината.

„Направиха добър ход със засипването с фракция на изкопите, което е доста по-добро решение от първоначалното заложено в проекта – земна маса, но фирмите, които са подизпълнители за асфалтовите дейности не изълняват качествено задачите си и това го виждаме всички“, допълни Живко Тодоров. Той подчерта, че въпреки всички препятствия пред Общината – като липсата все още на приет годишен бюджет, както и двете трудни години, свързани с пандемията, отразили се сериозно на приходната му част, то стремежът е да се свършат колкото се може повече подобрения в града. „Спестихме и осигурихме достатъчно, за да можем да решим генерално някои от проблемите“, допълни кметът. Предстои цялостна рехабилитация от Община Стара Загора на ул. „Августа Траяна“ - от кръговото на стадион „Берое“ до ул. „Иван Вазов“ – т.е. пълният ѝ обхват. По тази улица досега не беше работено за подмяна на водопреносната мрежа, а често се случваха аварии. При ул. „Хан Аспарух“ също имаше изкопни дейности, тя също ще бъде реновирана, задължението за ремонта ѝ е на ВиК. През следващите седмици ще се работи по нея. Всички помним и състоянието на ул. „Боруйград“ – не беше добро точно заради неспирните аварии, сега имаме новоизградена мрежа, което дава възможност да се направи преасфалтиране. Дейностите ще са за сметка на Общината и ВиК дружеството. Те ще се погрижат и за ул. „Хаджи Димитър Асенов, в отсечката ѝ над бул. „Цар Симеон Велики“, каза той и подчерта, че е необходимо още малко търпение и разбиране от страна на старозагорци.

Друга улица, която ще бъде асфалтирана наново и изцяло е ул. „Васил Левски“, стана ясно по време на пресконференцията. „Разбирам всички, които имат негативно отношение – да си кмет понякога означава да вземеш тежки решения за дългосрочни перспективи, въпреки че на момента има много трудности“, сподели още Тодоров.

Рехабилитация ще има и за една от най-натоварените улици в града – „Генерал Гурко“ в отсечката от бул. „Св. Патриарх Евтимий“ до ул. Димчо Стаев“, посочи кметът. Ремонт ще бъде извършен и на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ – от ул. „Христо Ботев“ до ул. „Хан Аспарух“. „Предстои ВиК да работят по подмяна на мрежата в района – след това всичко по нея ще бъде подменено“, допълни Тодоров. Той посочи, че Община Стара Загора ще извърши подобрения на асфалтовата настилка и на улиците „П. Парчевич“ и „Цар Иван Шишман“. „В участъка ѝ от ул. „Св. Княз Борис“ до бул. „Цар Симеон Велики“, ул. „Цар Иван Шишман“ ще бъде с павета, така както предложиха от местния арт колектив, за да запазим част от духа на града“, допълни той. От думите му стана ясно, че на още няколко места във времето има идея да се постави паваж.

По време на пресконференцията, кметът Тодоров даде подробности и за напредъка по друга важна пътна артерия на Стара Загора – ул. „Стойно Черногорски“. „Дейностите ще приключат до няколко седмици и тя ще бъде пусната за движение“, посочи той, като допълни, че преасфалтирането на съседната улица - „Промишлена“, ще се случи едва след това, заради необходимостта от алтернативен маршрут в индустриалната зона на града. Кметът допълни още, че крайният срок за дейностите на ВиК дружеството е месец август, като се очаква през октомври да бъдат финалните дейности по цялостния проект.

Работата и по ул. „Св. Княз Борис“ продължава, предстои нейното пускане за движение, като кметът подчерта, че всички забележки по нея ще бъдат предварително отстранени. Живко Тодоров посочи, че дейностите по рехабилитацията на ул. „Капитан Петко Войвода“ също са в ход, като в крайния си вид тя ще бъде с четири ленти за движение. Цялостната визия за тази улица включва още кръгово кръстовище и продължение на пътя за Старозагорските бани.

От думите на кмета стана ясно, че през следващите месеци ще се работи още по кв. „Самара“ за обновяване на локалните улици, както и междублокови пространства.

В момента активни разговори се водят за придобиване на терени на бившето Летище Стара Загора, което би могло да стане част от активите на Индустриална зона „Загоре“, както и нейното разширение с територии около село Еленино.

По време на пресконференцията стана ясно още, че Общината продължава разговорите с УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ за придобиване на сградата на бившата АГ болница, където след ремонт и обновяването ѝ да бъдат разположени кабинетите на общинските здравни дружества и доболничната помощ. Тодоров посочи, че градът има необходимост и от денонощен спешен детски кабинет.

Плочите със стихове от Водното огледало от пешеходната зона в града ще бъдат демонтирани и ще се търси вариант за тяхното съхраняване на безопасно място, обяви още кметът.

реклама
реклама

25.04.2023 / 17:18 | 297 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2024