Тежка катастрофа инсценираха край Стара Загора

Целта беше да се провери нивото на подготовка на отговорните институции за реакция при екстремни условия

Съвместно областно учение за реакция при тежко ПТП се състоя днес на територията на летището край Стара Загора. В него участваха представители на Областна администрация Стара Загора, ОД МВР, РД ПБЗН, ЦСМП, ОПУ, РЗИ, БЧК, доброволци от формированието към Община Стара Загора.

Близо 60 души се включиха в занятието, при което беше инсценирана тежка верижна катастрофа при гъста мъгла на 195-ия километър на магистрала „Тракия“ между 4 леки коли, пътнически микробус и цистерна, превозваща дизелово гориво.

Учението стартира след получен сигнал на спешния телефон 112, който е бил препратен веднага до ОД МВР, РД ПБЗН и ЦСМП.

При сблъсъка между превозните средства микробусът се запали, а от цистерната започна да изтича гориво. Конструкцията на единия от леките автомобили бе сериозно огъната и се наложи разрязването му, за да бъдат извадени пострадалите пътници. Бе установено, че има и двама загинали на място.

Учението беше разделено на четири оперативни участъка. В първия пожарникари от РД ПБЗН демонстрираха тампониране на цистерната с гориво и ограничаване на разлива. В обособен встрани от мястото на катастрофата триаж медици от ЦСМП оказваха помощ на пострадалите пътници от микробуса и от тежко ударената лека кола. В триажа работеха и специалисти психолози, които се погрижиха за изпадналите в шок участници в катастрофата.

В същото време пътни полицаи поставиха на магистралата съответните предупредителни знаци и отклоняваха движението по обходни маршрути.

След приключването на занятието областният управител Иван Чолаков заяви, че провеждането на учения като това е от изключителна важност, защото то показва нивото на подготовка на отговорните институции за реакция в екстремни условия и координацията между тях. Той го определи като успешно и много добре подготвено.

Комисар Стоян Колев също определи учението на летището като отлично организирано и проведено и напомни, че Старозагорска област е единствената в България, на чиято територия има две магистрали и това създава висок риск за по-често възникване на тежки пътнотранспортни произшествия

реклама
реклама

23.11.2022 / 17:19 | 326 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2022