Тракийският университет участва в Европейската седмица на водорода 2023 в Брюксел

Делегация на Тракийски университет – Стара Загора, водена от ректора проф. Добри Ярков, участва в най-голямото годишно събитие, посветено на водорода в Европа, организирано съвместно с Европейската комисия.

Европейската седмица на водорода 2023 включва четиридневна политическа конференция и форум на високо ниво, на които са поканени политици и заинтересовани страни, за да бъдат обсъдени последните развития, предизвикателства и възможности в сектора.

Делегацията на Тракийския университет е поканена да участва с научния си проект „Развитие на научните изследвания и иновациите в Тракийски университет в услуга на здравето и устойчивото благосъстояние“. В нея участват проф. Добри Ярков и проф. Мирослав Карабалиев от Управителния съвет на проекта, както и проф. Дария Владикова и доц. Благой Бурдин - научна група, работеща по направление „Водород и горивни клетки“ към проекта.

Събитието беше открито с видеообръщение от председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а основната реч беше дадена на заместник-председателя Марош Шефчович относно ролята на водорода и предстоящите глобални предизвикателства и по-специално необходимостта от запазване на конкурентоспособността на индустрията на ЕС.

Седмият водороден форум на Европейския алианс за чист водород бележи напредък, постигнат до момента и има за цел да бъдат направени следващите стъпки, които все още са необходими за увеличаване на капацитета за производство на водород по цялата верига на доставки, за да бъде постигнат амбициозният план за водород до 2030 г., в съответствие с плана REPowerEU.

Конференцията на високо равнище е съсредоточена върху важността и предстоящите действия в подкрепа на водородната инфраструктура и енергийния преход на ЕС и Европейската банка за водород.


20.11.2023 / 18:02 | 250 

  Сподели
  


Zara-Live е информационен сайт на Стара Загора. В него ще намерите разнообразна информация за събития в Стара Загора и региона. Актуални спортни новини, културни събития, новини от България и Света.

Използването на авторски материали подписани от Zara Live, текстове, снимки и видео е позволено с позоваване на Zara Live с връзка към www.zara-live.com
Zara Live не носи отговорност за коментари от посетители на сайта.

Общи условия Facebook Политика за личните данни GDPR

Zara Live © 2024